Header Image

Winterverhalen

Het vertellen van oude verhalen is een eeuwenoud gebruik in Overijssel en andere plattelandsregio's. Oeroude legenden, sagen en waargebeurde verhalen werden bij uitstek in de winteravonden verteld, bij de kachel, als de luiken dicht waren. Sommige verhalen werden jaar op jaar herhaald en zodoende nagenoeg identiek door volgende generaties doorverteld. De verhalen hadden meestal een waarschuwing, moraal of andere boodschap. Dit fenomeen -luisteren naar oude, spannende of juist grappige verhalen- is de basis onder de Winterverhalentochten van Stichting Sous les Arbres | Onder de Boompies. Tot op heden hadden twee edities plaats, in 2017 en 2018, respectievelijk in Rouveen en in Staphorst.

Ook voor 2019 staat weer een Winterverhalentocht gepland. Deze vindt plaats (onder voorbehoud) op vrijdagavond 15 november 2019. Scroll naar beneden voor aanvullende informatie en aanmelden!

Winterverhalentocht 2017

Op vrijdagavond 8 december 2017 vond de eerste Winterverhalentocht van stichting Sous les Arbres | Onder de Boompies plaats. Zo'n 100 deelnemers wandelden deze avond een route van ongeveer 4 kilometer door het westelijke deel van Rouveen. Onderweg passeerden de wandelaars verschillende sfeervolle locaties waar met een verhalenverteller die streekverhalen vertelde. Ook kwamen de deelnemers onderweg kampvuren tegen, om bij op te warmen. De wandeltocht startte en eindigde bij 'Ons Achterhuis' aan de Klaas Kloosterweg West in Rouveen.

De verhalentocht moest bijna worden afgelast vanwege zware sneeuw- en/of regenbuien. Maar wat is er mooier dan een Winterverhalentocht mét sneeuw? Daarom werd besloten het evenement niet te annuleren; bovendien leidden de weersomstandigheden niet tot afmeldingen. Buiten bleek het prima toeven. De deelnemers werden vanaf 'Ons Achterhuis' in groepen naar de start van de wandelroute vervoerd, in een huifkar Daarna liepen de groepen, achter elkaar aan en onder leiding van een gids, naar de eindbestemming. De vertellers langs de route zaten allen op een beschutte plek, in stallen en hooischuren die sfeervol waren verlicht. Bij de eindbestemming was een accordeonist aanwezig voor de muzikale opluistering. De Olde Skoele in Rouveen zorgde voor een opwarmertje in de vorm van heerlijke erwtensoep!

Winterverhalentocht 2018

De eerste Winterverhalentocht van Sous les Arbres | Onder de Boompies smaakte naar meer, bij de organisatoren én bij de deelnemers. Dus organiseerde de stichting ook in 2018 een wandeltocht-met-verhalen. En wel op vrijdag 30 november. Opnieuw was de tocht een groot succes. Net als het jaar ervoor deden zo'n 100 wandelaars mee; zij trokken in vijf groepen door oud-Staphorst. Start- en eindpunt was Museum Staphorst. De tocht was binnen een paar dagen volgeboekt.

De winterverhalentocht van afgelopen vrijdagavond was georganiseerd in samenwerking met Museum Staphorst en ging door weilanden, zandwegen en langs mooie stukken van de Gemeenteweg. Wandelaars passeerden de Luchiesweg, Oosterweg en Akkerweg waar vuurtonnen stonden om de wandelaars op te warmen. De deelnemers konden in sfeervol verlichte schuurtjes langs de route naar lokale vertellers luisteren. Bij de oude molen aan de Gemeenteweg kregen de deelnemers chocolademelk of glühwein. Op de eindbestemming was erwtensoep en zorgde een accordeonist voor de muziek.

Winterverhalentocht 2019 over 'Oorlog en bevrijding'

Op vrijdagavond 15 november 2019 vindt in Rouveen de derde Winterverhalentocht van stichting Onder de Boompies | Sous les Arbres plaats. Thema van de tocht is dit jaar ‘Oorlog en bevrijding’. Dit, omdat volgend jaar de bevrijding 75 jaar geleden plaatsvond. Eén van de vertellers is verbonden aan het Nationaal Militair Museum en zal vertellen over de Canadese bevrijders van Staphorst. Ook vertelt een deskundige het verhaal van het Staphorster verzet, dat in 1944 bij het staatsbos in confrontatie kwam met de SS’er Olivier Schatte. Vanzelfsprekend zijn er dit jaar ook weer aanstekelijke vertellers uit Rouveen en Staphorst zelf.

Start- en eindpunt van de verhalentocht van dit jaar is D’Olde Skoele in Rouveen, waar piraat Eddy de Haan na afloop (na)oorlogse plaatjes op een ouderwetse pickup draait. Muziek als ‘Wie is Loesje’, ‘Trees heeft een Canadees’, ‘We’ll meet again’, ‘It’s a long way to Tipperary’ en ‘Lili Marleen’. Maar natuurlijk ook iets recentere Hollandse platen van vinyl. Bovendien is er filmmateriaal te zien uit de oorlogs- en bevrijdingsperiode in Overijssel.

De tocht van 2019 is ongeveer 4 kilometer. Onderweg is er chocolademelk en/of glühwein. Net als de voorgaande jaren is het maximum aantal deelnemers 100. Vol = vol. De kosten zijn € 10, - per persoon, incl. consumpties. Het deelnamegeld dient te worden betaald bij de start. Aanmelden kan via: info@souslesarbres.nl of ons contactformulier (klik hier). Graag vermelden: naam, e-mailadres en aantal op te geven deelnemers.

Top

Voor uw gebruiksgemak gebruiken we cookies op deze website.